Pěstujeme na 6 000 hektarech

Pěstujeme na 6 000 hektarech

Iniciativa České Pole, na které spolupracuje makro ČR s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, zemědělskými svazy, za podpory ministerstva zemědělství, schválila rozvoj na období 2024–2026. Úspěšný projekt, který získal mj. i cenu za inovativní projekt roku 2023 v prestižní soutěži Mastercard Obchodník roku, se zaměřuje na podporu českých zemědělců v pěstování původních plodin a rozvoji živočišné výroby – s cílem vrátit české kvalitní suroviny zpět na stoly českých domácností i do gastronomie.

Rekordní růst prodeje českých brambor a rozšíření portfolia

Vše začalo podporou českých brambor. Dříve totiž brambory na hranolky dováželo makro ČR převážně z Nizozemska. Dnes představují prodeje českých brambor na hranolky 43 % celkového prodeje hranolků ve velkoobchodech makro ČR. Celkem bylo vypěstováno a prodáno 300 tun českých brambor, přičemž se podařilo snížit závislost na dovozu o 50 %. Podobnou cestou se chce makro ČR vydat i s dalšími produkty.

Vedle brambor se portfolio Českého Pole rozšířilo o další tradiční české plodiny, jako jsou český česnek, křen, dvouletý kmín, nakládané okurky a cibule šalotka. Na podzim tohoto roku iniciativa plánuje uvést na trh prostřednictvím makro ČR řadu kysaného zelíVšestarskou cibuli, která ponese chráněné krajinné označení původu. Čeští farmáři pro České Pole obhospodařují na více jak 6 000 hektarů a iniciativa plánuje další rozšíření díky novým partnerstvím.

Partnerství s akademickou sférou a odbornými školami

Klíčovým odborným partnerem iniciativy je Česká zemědělská univerzita v Praze, která pomáhá s odbornou identifikací vhodných pěstitelů, chovatelů i produktů. Pro následující období navrhuje zaměřit se na česnek, zvěřinu, z ryb na kapracandáta. „Jsme součástí iniciativy České Pole, protože věříme v její poslání – v návrat českých surovin na stoly českých domácností a restaurací. Někdy jsme jen zapomněli, jak původní české produkty v kuchyni správně využívat a upravovat. Na univerzitě klademe důraz na kvalitu surovin, proto jsme garantem právě v této oblasti,“ uvedl kvestor ČZU Jakub Kleindienst. Projekt již nyní úzce spolupracuje s Hotelovou školou v PoděbradechStředním odborným učilištěm v Roudnici nad Labem. Tato partnerství zajišťují nejen šíření odborných znalostí mezi mladými kuchaři, ale podporují také udržitelnost a růst české gastronomie.

Spolupráce s gastronomií a chytrá řešení pro restaurace

Iniciativa České Pole nově navázala úzkou spolupráci s projektem makro ČR Chytrý kuchař, který usnadní práci v gastronomických provozech. V říjnu se plánuje testování výroby chlazených a mražených hranolků z českých brambor Agria, které umožní restauracím zkrátit čas přípravy a efektivněji pracovat s menšími personálními kapacitami. Dalšími produkty, které Chytrý kuchař nabídne, budou oloupaný česneknastrouhaný křen. „Naší vizí pro rok 2025 je propojit iniciativu České Pole s gastronomickým sektorem. Cílem je, aby v každém kraji byla minimálně jedna restaurace, která bude vařit výhradně z českých surovin, a tak naplníme náš příslib – vrátit českou úrodu do gastronomie,“ uvedl Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR.

Budoucí plány a rozšíření iniciativy

Iniciativa České Pole plánuje v nadcházejících letech dále růst. Na tom se shodli všichni signatáři. Mezi klíčové plány patří rozšíření plochy obhospodařovaných zemědělských pozemků, začlenění dalších tradičních českých plodin a produktů živočišné výroby a intenzivnější spolupráce s českými restauracemi. Kromě toho se připravují také marketingové vzdělávací kampaně na zvýšení povědomí o tradičních českých kvalitních produktech a receptech, jejichž cílem je oslovit nejen spotřebitele, ale i profesionály z oblasti gastronomie, a připomenout jim, že tradiční česká kuchyně je výjimečná, kvalitní a velmi dobrá. A hlavně česká.

Novinky

Podporují nás

Mapa Pěstitelů

Pěstitelé

1 Zelí

Agrokomplex Ohře a.s., Jaroslav Zeman

2 Šalotka

CF Trading s.r.o., Antonín Hořejší

3 Křen

Český chřest spol. s.r.o., Jiří Šafář

4 Brambory

Euro Agras s.r.o., Vlastimil Rasocha

5 Kmín

Náš kmín s.r.o., Karel Jonák

6 Česnek

Česnekárna s.r.o., Roman Hurt

7 Okurky

ZOŠI Agro, s.r.o., Tomáš Zoufalý

8 Český modrý mák a bílý mák

Náš kmín s.r.o, Karel Jonák

9 Švestky

Agro Žlunice, Josef Myška

10 Bílé Víno Rinot, červené víno Nativa, šumivé víno Neupery sekt

Vinselekt Michlovský a.s., Miloš Michlovský

Partnerské restaurace

1 Long Story Short Hostel & Café,

Olomouc

2 Restaurace Na kraji,

Liberec

3 Galerie Mlýn,

Žeraviny

4 Hotel Passage / Restaurant Passage,

Brno

5 Restaurace a penzion Na Gruntu,

Aš (Hazlov)

6 Pedro's Streetfood Bistro,

Mikulov

7 Sugar Life by Vlad Ryasnyy,

Brno

8 Cukrárna Slaďme se,

České Budějovice

9 BRATRS bistro,

Brno

10 V Zátiší,

Praha

11 BEJKN bistro,

Čáslav

12 Nadivoko,

Kvilda

Mapa partnerských restaurací
Mapa partnerských škol

Partnerské školy

1 Hotelová škola

Plzeň

2 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola,

Teplice

3 Hotelová škola

Poděbrady

4 Střední škola gastronomie,

U Krbu, Praha

5 Střední škola Brno,

Charbulova