České Pole na Zemi živitelce

České Pole na Zemi živitelce

Iniciativa České pole se na agrosalonu Země živitelka, který se koná od 21. do 26. srpna na Výstavišti České Budějovice, představí již potřetí. A také letos rozšíří portfolio tradičních českých surovin o novinky – český mák (modrý i bílý), české švestky a víno z vinařství Vinselekt Michlovský. Jejím cílem je i nadále podporovat střední školy a vzdělávat mladé kuchaře. Už nyní spolupracuje s desítkami restaurací na zkvalitnění české gastronomie.

České pole je unikátní projekt, který vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství ČR, České zemědělské univerzity v Praze, oborových svazů, společnosti makro ČR a dalších partnerů z řad gastronomie. Jejím cílem je vracet tradiční české plodiny zpět do gastronomie, a veřejného stravování.

Za tři roky existence se iniciativě podařilo vypěstovat a uvést na trh více než 600 tun českých brambor odrůdy Agria – plodiny, která byla ještě nedávno z 90 % dovážena. Obnovit produkci českého křenu, který nyní tvoří 70 % prodaného křenu v makro ČR. Dodat do gastronomie českou odrůdu českého česneku, zařadit do nabídky ručně sbírané nakládané okurky z české produkce a zajistit odbyt dvoletému českému kmínu. V neposlední řadě také nabídnout české zelí ve třech variantách – bílé, bílé kysané a červené. Díky lokální produkci se podařilo ušetřit více než 40 000 kilometrů v dovozu surovin ze zahraničí.

„Rostoucím pilířem projektu je spolupráce se středními odbornými školami a desítkami regionálních restaurací, které společně s iniciativou vzdělávají nadějné kuchaře, aby uměli poznat a používat kvalitní české suroviny. Právě v tomto kontextu má iniciativa České pole velký význam,“ říká Jan Jindra, ředitel nákupu makro ČR a zakládající člen iniciativy České pole.

Stánek iniciativy České pole na Zemi živitelce se těší již tradičně zájmu návštěvníků i oficiálních hostů. Jeho návštěvu letos přislíbil například ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík nebo předseda senátu Poslanecké sněmovny PČR Miloš Vystrčil.

Součástí čtvrtečního a pátečního programu stánku Českého pole budou ochutnávky pokrmů připravených z českých surovin. Cukrářka Kateřina Kloudová z podniku Slaďme se, letošní Naděje české gastroscény, nabídne sladké dobroty z českého máku. Šéfkuchaři Ondřej Kurák z restaurace Na Gruntu a Petr Svoreň z Hotel Passage Brno připraví slaná jídla z brambor, zelí, česneku a kmínu. Návštěvníky stánku provede moderátorka a herečka Markéta Hrubešová, která bude zároveň hostit rozhovory s farmáři, sommelierem a historikem gastronomie Martinem Francem. Od soboty 23. srpna se na návštěvníci mohou na stánku potkat mimo jiné i s hercem a komikem Petrem Čtvrtníčkem. Připravený je také doprovodný program a zábavné kvízy.

Novinky

Podporují nás