Pravý
český česnek

Lokální sklizeň i odrůdy
Český česnek (Allium sativum) je tradiční zeleninou a v České republice má dlouhou historii pěstování, které je rozšířeno po celém našem území. Česnek je nezbytnou a velmi oblíbenou ingrediencí v gastronomii. Jeho unikátní chuťové a aromatické vlastnosti přispívají k bohatství a rozmanitosti nejen české kuchyně.
V rámci Iniciativy ČESKÉ POLE jsme společně s českým pěstitelem podpořili produkci tradičních českých odrůd česneku, abychom společně vrátili jeho autentickou chuť do české gastronomie.

České odrůdy česneku
Společnými silami se nám podařilo vypěstovat hned dvě původní české odrůdy – Bjetin a Slavin. Obě odrůdy patří do skupiny ozimých paličáků, které mají zpravidla nižší počet velkých stroužků v jedné cibuli.
Vyznačují se vysokou odolností vůči chladu. Z důvodu dlouhé vegetační doby obsahují velké množství silic a minerálních látek, které čerpají z půdy. Chuť obou odrůd je velmi příjemná, ostrá a ušlechtilá.

Odrůda Bjetin
Cibule Bjetinu jsou kulovitého tvaru se smetanově zbarvenou suknicí. Jedná se o jednu z nejranějších odrůd, která se sklízí od poloviny června do začátku července v závislosti na podnebí a nadmořské výšce. Díky příjemně ostré chuti má v kuchyni široké využití. Hodí se především do polévek, salátů, omáček a pokrmů připravovaných z masa.

Oblast pěstování
Pro pěstování česneku jsou důležitá slunná, výhřevná a vzdušná stanoviště. Náš česnek pochází z českého pole v úrodné Polabské nížině, kde jsou pro jeho pěstování výborné půdní i klimatické podmínky.

Josef Bulant
Letošní sklizeň obou odrůd pravého českého česneku pro nás v Polabí vypěstoval pan Josef Bulant, jehož dědeček založil v roce 2006 rodinnou farmu BulKo, s.r.o. Pan Bulant se věnuje pěstování česneku osobně a s vášní celý život.

Česnek chutná i pomáhá
Česnek je nejen výborný do pokrmů, ale i zdraví prospěšný. Snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Rovněž zlepšuje trávení a podporuje žaludeční funkce, zdravou funkci jater, ledvin a prostaty.
Recept na cmundu po kaplicku
Prohlédnout
Pěstitelé
1 Zelí
Agrokomplex Ohře a.s., Jaroslav Zeman
2 Šalotka
CF Trading s.r.o., Antonín Hořejší
3 Křen
Český chřest spol. s.r.o., Jiří Šafář
4 Brambory
Euro Agras s.r.o., Vlastimil Rasocha
5 Kmín
Náš kmín s.r.o., Karel Jonák
6 Česnek
Česnekárna s.r.o., Roman Hurt
7 Okurky
ZOŠI Agro, s.r.o., Tomáš Zoufalý
8 Český modrý mák a bílý mák
Náš kmín s.r.o, Karel Jonák
9 Švestky
Agro Žlunice, Josef Myška
10 Bílé Víno Rinot, červené víno Nativa, šumivé víno Neupery sekt
Vinselekt Michlovský a.s., Miloš Michlovský
Partnerské restaurace
1 Long Story Short Hostel & Café,
Olomouc
2 Restaurace Na kraji,
Liberec
3 Galerie Mlýn,
Žeraviny
4 Hotel Passage / Restaurant Passage,
Brno
5 Restaurace a penzion Na Gruntu,
Aš (Hazlov)
6 Pedro's Streetfood Bistro,
Mikulov
7 Sugar Life by Vlad Ryasnyy,
Brno
8 Cukrárna Slaďme se,
České Budějovice
9 BRATRS bistro,
Brno
10 V Zátiší,
Praha
11 BEJKN bistro,
Čáslav
12 Nadivoko,
Kvilda
Partnerské školy
1 Hotelová škola
Plzeň
2 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola,
Teplice
3 Hotelová škola
Poděbrady
4 Střední škola gastronomie,
U Krbu, Praha
5 Střední škola Brno,
Charbulova
