CMUNDA
PO
KAPLICKU
Příprava
cca 120 min.
Náročnost
střední
Počet porcí
4
Množství & Ingredience
Maso:
- 800g Uzený vepřový bok bez kosti
- 80g Cibule žlutá
- 0,5g Nové koření
- 0,5g Bobkový list
Bramboráky:
- 880g Brambory varný typ B
- 80g Mouka hladká
- 80g Vejce
- 20g Česnek čerstvý
- 12g Majoránka čerstvá
- 8g Sůl kamenný
- 0,2g Pepř černý, mletý
- 20g Sádlo škvařené
Náplň:
- Zelí kysané
- Sádlo škvařené
- Cibule žlutá
Smažená cibulka:
- 16g Sádlo vepřové, škvařené
- 16g Cibule žlutá
- 8g Majoránka čerstvá
Postup
Doporučená příprava:
-
Příprava těsta (cca 10 minut):
Oloupané, opláchnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy s vodou. Poté brambory pečlivě vymačkáme, přidáme mouku, vyklepnuté vejce, ochutíme solí, nastrouhaným česnekem, pepřem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Rukama suroviny zpracujeme v těsto. Odebereme kousek těsta, upečeme malý bramboráček, ochutnáme a dle potřeby těsto ještě dochutíme. -
Pečení bramboráku (cca 15 minut):
Na pánvi si rozehřejeme vepřové sádlo a rozetřeme ho po celé ploše pánve. Následně naběračkou nabereme těsto, vložíme ho do pánve a rovnoměrně ho rozprostřeme do výšky asi 5 mm. Poté bramborák opékáme, dokud se hrany nezačnou zbarvovat do růžova. Obracečkou bramborák obrátíme a dopékáme do zlatova i z druhé strany. Zlatavý bramborák vyjmeme z pánve a necháme ho okapat na papírové utěrce. Přebytečný tuk se vsákne a bramborák není tak mastný. -
Dohotovení bramboráku k servírování (cca 20 minut):
Oloupanou a nakrájenou cibuli nadrobno orestujeme na sádle dosklovata, přidáme překrájené kysané zelí a prohřejeme. Při servírování jím plníme bramborák a přehneme. -
Příprava boku (cca 2 hodiny):
Do vroucí vody s kořením vložíme bok a vaříme doměkka. Necháme zchladnout a nakrájíme na porce. Při servírování porce (plátky) opékáme z obou stran dozlatova a ihned servírujeme. -
Příprava smažené cibulky (cca 10 minut):
Oloupanou a očištěnou cibuli nakrájíme na tenké stejnoměrné nudličky. Rozdrobíme ji a pečlivě osušíme na papíře. Pozvolna ji pak smažíme v rozehřátém sádle za stálého míchání dozlatova. Poté ji vyjmeme, na papíře usušíme a zbavíme přebytečného tuku. -
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu přeložíme teplý zelím naplněný bramborák. Na pravou stranu servírujeme opečené plátky boku, který můžeme doplnit osmaženou cibulkou.
Pěstitelé
1 Zelí
Agrokomplex Ohře a.s., Jaroslav Zeman
2 Šalotka
CF Trading s.r.o., Antonín Hořejší
3 Křen
Český chřest spol. s.r.o., Jiří Šafář
4 Brambory
Euro Agras s.r.o., Vlastimil Rasocha
5 Kmín
Náš kmín s.r.o., Karel Jonák
6 Česnek
Česnekárna s.r.o., Roman Hurt
7 Okurky
ZOŠI Agro, s.r.o., Tomáš Zoufalý
8 Český modrý mák a bílý mák
Náš kmín s.r.o, Karel Jonák
9 Švestky
Agro Žlunice, Josef Myška
10 Bílé Víno Rinot, červené víno Nativa, šumivé víno Neupery sekt
Vinselekt Michlovský a.s., Miloš Michlovský
Partnerské restaurace
1 Long Story Short Hostel & Café,
Olomouc
2 Restaurace Na kraji,
Liberec
3 Galerie Mlýn,
Žeraviny
4 Hotel Passage / Restaurant Passage,
Brno
5 Restaurace a penzion Na Gruntu,
Aš (Hazlov)
6 Pedro's Streetfood Bistro,
Mikulov
7 Sugar Life by Vlad Ryasnyy,
Brno
8 Cukrárna Slaďme se,
České Budějovice
9 BRATRS bistro,
Brno
10 V Zátiší,
Praha
11 BEJKN bistro,
Čáslav
12 Nadivoko,
Kvilda
Partnerské školy
1 Hotelová škola
Plzeň
2 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola,
Teplice
3 Hotelová škola
Poděbrady
4 Střední škola gastronomie,
U Krbu, Praha
5 Střední škola Brno,
Charbulova