CMUNDA PO KAPLICKU

CMUNDA
PO
KAPLICKU

Příprava

cca 120 min.

Náročnost

střední

Počet porcí

4

Množství & Ingredience

Maso:

  • 800g Uzený vepřový bok bez kosti
  • 80g Cibule žlutá
  • 0,5g Nové koření
  • 0,5g Bobkový list

Bramboráky:

  • 880g Brambory varný typ B
  • 80g Mouka hladká
  • 80g Vejce
  • 20g Česnek čerstvý
  • 12g Majoránka čerstvá
  • 8g Sůl kamenný
  • 0,2g Pepř černý, mletý
  • 20g Sádlo škvařené

Náplň:

  • Zelí kysané
  • Sádlo škvařené
  • Cibule žlutá

Smažená cibulka:

  • 16g Sádlo vepřové, škvařené
  • 16g Cibule žlutá
  • 8g Majoránka čerstvá

Postup

Doporučená příprava:

  • Příprava těsta (cca 10 minut):

    Oloupané, opláchnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy s vodou. Poté brambory pečlivě vymačkáme, přidáme mouku, vyklepnuté vejce, ochutíme solí, nastrouhaným česnekem, pepřem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Rukama suroviny zpracujeme v těsto. Odebereme kousek těsta, upečeme malý bramboráček, ochutnáme a dle potřeby těsto ještě dochutíme.
  • Pečení bramboráku (cca 15 minut):

    Na pánvi si rozehřejeme vepřové sádlo a rozetřeme ho po celé ploše pánve. Následně naběračkou nabereme těsto, vložíme ho do pánve a rovnoměrně ho rozprostřeme do výšky asi 5 mm. Poté bramborák opékáme, dokud se hrany nezačnou zbarvovat do růžova. Obracečkou bramborák obrátíme a dopékáme do zlatova i z druhé strany. Zlatavý bramborák vyjmeme z pánve a necháme ho okapat na papírové utěrce. Přebytečný tuk se vsákne a bramborák není tak mastný.
  • Dohotovení bramboráku k servírování (cca 20 minut):

    Oloupanou a nakrájenou cibuli nadrobno orestujeme na sádle dosklovata, přidáme překrájené kysané zelí a prohřejeme. Při servírování jím plníme bramborák a přehneme.
  • Příprava boku (cca 2 hodiny):

    Do vroucí vody s kořením vložíme bok a vaříme doměkka. Necháme zchladnout a nakrájíme na porce. Při servírování porce (plátky) opékáme z obou stran dozlatova a ihned servírujeme.
  • Příprava smažené cibulky (cca 10 minut):

    Oloupanou a očištěnou cibuli nakrájíme na tenké stejnoměrné nudličky. Rozdrobíme ji a pečlivě osušíme na papíře. Pozvolna ji pak smažíme v rozehřátém sádle za stálého míchání dozlatova. Poté ji vyjmeme, na papíře usušíme a zbavíme přebytečného tuku.
  • Servírování:

    Na teplý talíř na levou stranu přeložíme teplý zelím naplněný bramborák. Na pravou stranu servírujeme opečené plátky boku, který můžeme doplnit osmaženou cibulkou.

Podporují nás

Mapa Pěstitelů

Pěstitelé

1 Zelí

Agrokomplex Ohře a.s., Jaroslav Zeman

2 Šalotka

CF Trading s.r.o., Antonín Hořejší

3 Křen

Český chřest spol. s.r.o., Jiří Šafář

4 Brambory

Euro Agras s.r.o., Vlastimil Rasocha

5 Kmín

Náš kmín s.r.o., Karel Jonák

6 Česnek

Česnekárna s.r.o., Roman Hurt

7 Okurky

ZOŠI Agro, s.r.o., Tomáš Zoufalý

8 Český modrý mák a bílý mák

Náš kmín s.r.o, Karel Jonák

9 Švestky

Agro Žlunice, Josef Myška

10 Bílé Víno Rinot, červené víno Nativa, šumivé víno Neupery sekt

Vinselekt Michlovský a.s., Miloš Michlovský

Partnerské restaurace

1 Long Story Short Hostel & Café,

Olomouc

2 Restaurace Na kraji,

Liberec

3 Galerie Mlýn,

Žeraviny

4 Hotel Passage / Restaurant Passage,

Brno

5 Restaurace a penzion Na Gruntu,

Aš (Hazlov)

6 Pedro's Streetfood Bistro,

Mikulov

7 Sugar Life by Vlad Ryasnyy,

Brno

8 Cukrárna Slaďme se,

České Budějovice

9 BRATRS bistro,

Brno

10 V Zátiší,

Praha

11 BEJKN bistro,

Čáslav

12 Nadivoko,

Kvilda

Mapa partnerských restaurací
Mapa partnerských škol

Partnerské školy

1 Hotelová škola

Plzeň

2 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola,

Teplice

3 Hotelová škola

Poděbrady

4 Střední škola gastronomie,

U Krbu, Praha

5 Střední škola Brno,

Charbulova