PRVOTŘÍDNÍ
ČESKÉ BRAMBORY
České brambory patří k těm nejkvalitnějším
Je to především díky tomu, že čeští pěstitelé věnují pozornost každému detailu. Od samotného pěstování přes jejich šetrné ošetřování, správné skladování až po rychlou distribuci k zákazníkovi.
V současné době je v České republice registrováno 117 odrůd (27 odrůd velmi raných, 35 odrůd raných, 34 odrůd poloraných a 21 odrůd polopozdních až pozdních). Z toho přibližně 1/3 odrůd je českých.
Proč používat
české brambory?
- Podpoříte české farmáře.
- Čeští pěstitelé používají významně nižší dávky průmyslových hnojiv.
- Krátká distribuční cesta je šetrná k bramborám i životnímu prostředí.
- Čeští pěstitelé méně používají přípravky na ochranu rostlin (tj. proti plevelům, chorobám a škůdcům).
Výhody
odrůdy Agria
Agria je poloraná až polopozdní konzumní odrůda žluté až sytě žluté barvy dužiny. Má vynikající kvalitu pro zpracování (lupínky, hranolky nebo další přílohy), která je stálá během skladování.
Má žlutou, zlatavou barvu. Hranolky jsou až zářivě zlaté. Díky nízkému obsahu redukujících cukrů se nepřepalují. Hranolky z této odrůdy drží tvar. Odrůda má velké hlízy, a je tak vhodná na krájení.
Oblast pěstování
Rodinná firma EURO AGRAS, s.r.o., z Vysočiny, za kterou stojí vyhlášení pěstitelé Rasochovi.
EURO
AGRAS, s.r.o.
NAŠI FARMÁŘI
Vlastimil Rasocha
Rodina Rasochova se šlechtění a propagaci brambor věnuje už několik generací. Ing. Marie Rasochová, CSc., vymyslela členění odrůd brambor na varné typy a jeho zavedení do praxe. Stejně jako její manžel pracovala ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě, kde oba zasvětili celý svůj výzkum zušlechťování a pěstování brambor. V rodinné tradici pokračuje jejich syn – Ing. Vlastimil Rasocha, který se propojil s iniciativou ČESKÉ POLE a pěstuje české brambory na Vysočině.
Recept na poctivé české hranolky
Prohlédnout
Pěstitelé
1 Zelí
Agrokomplex Ohře a.s., Jaroslav Zeman
2 Šalotka
CF Trading s.r.o., Antonín Hořejší
3 Křen
Český chřest spol. s.r.o., Jiří Šafář
4 Brambory
Euro Agras s.r.o., Vlastimil Rasocha
5 Kmín
Náš kmín s.r.o., Karel Jonák
6 Česnek
Česnekárna s.r.o., Roman Hurt
7 Okurky
ZOŠI Agro, s.r.o., Tomáš Zoufalý
8 Český modrý mák a bílý mák
Náš kmín s.r.o, Karel Jonák
9 Švestky
Agro Žlunice, Josef Myška
10 Bílé Víno Rinot, červené víno Nativa, šumivé víno Neupery sekt
Vinselekt Michlovský a.s., Miloš Michlovský
Partnerské restaurace
1 Long Story Short Hostel & Café,
Olomouc
2 Restaurace Na kraji,
Liberec
3 Galerie Mlýn,
Žeraviny
4 Hotel Passage / Restaurant Passage,
Brno
5 Restaurace a penzion Na Gruntu,
Aš (Hazlov)
6 Pedro's Streetfood Bistro,
Mikulov
7 Sugar Life by Vlad Ryasnyy,
Brno
8 Cukrárna Slaďme se,
České Budějovice
9 BRATRS bistro,
Brno
10 V Zátiší,
Praha
11 BEJKN bistro,
Čáslav
12 Nadivoko,
Kvilda
Partnerské školy
1 Hotelová škola
Plzeň
2 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola,
Teplice
3 Hotelová škola
Poděbrady
4 Střední škola gastronomie,
U Krbu, Praha
5 Střední škola Brno,
Charbulova